• Black Week 25% med koden BW2024

Är det förkylning eller halsfluss? Vi reder ut koncepten!

Publicerad 2023-11-27 04:33 av Nordictest
Är det förkylning eller halsfluss? Vi reder ut koncepten!

Har du drabbats av halsfluss eller är det bara en jobbig förkylning med precis samma symtom? Det kan vara svårt att avgöra om det är förkylning eller halsfluss enbart baserat på symtom. Men det finns några distinkta tecken och symtom som kan knytas till varje tillstånd.

Vi ska gå igenom vad symtomen för halsfluss och förkylning är. Du kan givetvis göra ett hemmatest för halsfluss för att avgöra om du behöver vidare vård. Men kom ihåg att det är viktigt att prata med läkare om du upplever att dina symtom är särskilt svåra.

Symtom och tecken på förkylning

Förkylningar orsakas av virus. Det finns över 200 olika virus som kan orsaka förkylning men det som kallas för rhinovirus är det vanligaste. Förkylningen smyger sig gradvis på och kan vara under 7 till 10 dagars tid.

Symtomen är:

  • Rinnande eller täppt näsa
  • Nysningar
  • Lätt ont i halsen
  • Hosta
  • Trötthet
  • Vattniga ögon
  • Lindrig värk i kroppen
  • Feber (mest hos barn)

Förkylningen behandlas med vila, ett gott intag av vätska och receptfria medel som kan lindra problemen med täppthet i näsa och ömmande hals. Förkylningen bör avta och försvinna av sig själv men det är förstås viktigt att du håller ett öga på hur den utvecklar sig.


Om ditt immunförsvar är nedsatt så kan en vanlig förkylning leda till andra sjukdomar som är mer komplicerade. Det kan vara lunginflammation, bihåleinflammation, bronkit och öroninflammation. På grund av detta så bör du ta förkylningen på allvar och behandla.

Symtom och tecken på halsfluss

Om det är halsfluss så kommer sjukdomen att upplevas som att den inträffar plötsligt och inte gradvis som en förkylning. Dessutom är det inte så att den avtar dag för dag som då du är förkyld. Du behöver behandla med antibiotika om det är halsfluss.

Symtomen är:

  • Riktigt ont i halsen
  • Smärta då du sväljer
  • Röda och svullna tonsiller som kan ha vita fläckar eller ränder
  • Röda fläckar i bakre delen av gommen
  • Svullna och ömma lymfkörtlar på halsen
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Utslag (kan vara tecken på scharlakansfeber)
  • Illamående och kräkning (vanligt hos barn)

För att behandla halsfluss så krävs det antibiotika som i sin tur kräver recept. Det räcker inte med ett positivt hemmatest för halsfluss resultat för att få antibiotika. Du måste uppsöka en läkare som kan hjälpa dig med recept på rätt typ av antibiotika och som kan ge dig instruktioner för hur du ska använda den.

Hur vet du vad du har?

Börja med att se på symtomen. Betänk hur sjukdomen utvecklades. Car det plötsligt eller började du känna dig lite hängig redan innan näsan täpptes igen och halsen började ömma.

Några enkla riktlinjer:

Halsfluss – Du har svår halssmärta och särskilt vid sväljning. Dessutom har du feber.
Förkylning
– Näsan rinner, du nyser och har hosta.

Ta en titt på din hals. Har du vita fläckar på halsmandlarna eller röda fläckar på munnen så kan det röra sig om halsfluss. Svullna lymfkörtlar i nacken är också ett tecken på halsfluss.

Varaktigheten är också ett mått att beakta. Om du tar antibiotika och fortfarande är förkyld så är det inget konstigt. Man kan gå och dras med en förkylning i över en veckas tid. Men från det att du tar antibiotika så bör halsfluss symtomen blir bättre inom 48 timmar.

Ta ett hemmatest men undvik hemmadiagnos

Det kan kännas bra att utesluta halsfluss med ett test eller att tvärtom konstatera att det är halsfluss det rör sig om. Kom bara ihåg att testet inte är till för att du själv ska ställa din diagnos. Det kan ge dig en riktlinje.

Även om testsvaret är negativt och du fortsatt känner att du har drabbats av något som är mer än en vanlig förkylning så bör du uppsöka läkare. Det kanske rör sig om något annat som behöver en viss behandling och medicin som till exempel allergi.


Varför är det så viktigt att behandla halsfluss?

Nu kanske du tänker att det kommer att gå över av sig självt och det kan det ju göra. Men var medveten om att en behandling med antibiotika kan förhindra komplikationer av halsfluss. Ett exempel på detta är reumatisk feber som kan skada hjärtat.

Med tanke på detta ska du ta dina misstankar på allvar. Gör åtminstone ett hemmatest och boka in en tid för undersökning av läkare.

Hur behandlar du förkylning?

Om du har en vanlig förkylning så rör det sig om ett virus och då får du ingen effekt med antibiotika. Förkylningar löser sig normalt sett av sig själva. Men det är förstås viktigt att du ger din kropp det stöd den behöver för att kunna läka.

Vila och drick mycket vatten. Om du har ont i halsen kan det hjälpa med halstabletter såväl som te och honung. Tveka inte att få konsultation med sjuksköterska eller läkare om du oroar dig. Förkylningar kan vara väldigt jobbiga och det är ju smart att utesluta andra sjukdomar som kan likna förkylningen.

Exempel på sjukdomar som kan likna förkylning:

Om du är uppmärksam om dina symtom och lägger märke till hur de utvecklas och hur länge de håller i sig så bör du kunna avgöra om det är halsfluss eller förkylning. När du tycker att sjukdomsförloppet inte liknar det som kan förväntas av en förkylning eller halsfluss är det viktigt att du tar upp detta med en lämplig vårdgivare.

Ju snabbare du sätter in rätt behandling, desto bättre. Detta oavsett om det rör förkylning, halsfluss eller någon annan sjukdom med liknande symtom.