• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Går det att testa om det är munherpes?

Publicerad 2024-01-12 19:32 av Nordictest
Går det att testa om det är munherpes?

Det korta svaret är att du absolut kan testa om du har munherpes. Denna form av herpes orsakas av herpes simplex-virus av typ 1 som också kallas för HSV-1. Många gånger så kommer läkare att ge diagnosen munherpes enbart av att se på symtomen. Men om du vill vara helt säker på saken så kan du faktiskt själv testa med ett hemtest för herpes.

Testet som vi erbjuder har 98% pålitlighet och det fungerar både för HSV-1 och för HSV-2 (läs mer om skillnaderna här nedan).

Hur kan jag testa om det är munherpes?

Som vi har nämnt så kan en läkare genom att se på dina symtom, som blåsor och sår runt munnen, konstatera att det är herpes utan ett test. Men om du vill bekräfta denna diagnos så finns det flera olika sätt att testa på.

Några exempel är:

  • PCR-test. Denna testmetod kan upptäcka mycket små mängder av virusets DNA i ett prov som tas från ett sår som finns omkring eller i din mun.

  • Viruskultur. Det går också att ta ett prov från ett munsår och sedan odla provet i ett laboratorium för att se om herpesviruset växer. Detta test är dock inte lika effektivt som PCR-testet.

  • Blodprov. Med blodprov så går det att upptäcka antikroppar mot HSV-1. När dessa finns i blodet så indikerar det att personen har exponerats för viruset. Men det är viktigt att förstå att blodprovet inte kommer att visa när infektionen inträffade eller om de symtom du har i samband med provet beror på herpesen.


Hur går ett blodprovtest för herpes till?

Det test vi erbjuder kommer att testa både för HSV-1 och HSV-2 och det är enkelt att utföra hemma. Du får en provpanel med provbrunn där du ska droppa 3 droppar blod. När du har gjort detta så är det bara att vänta mellan 15 och 30 minuter för att få svar. Notera dock att du inte ska vänta längre än så varpå testsvaret kan bli falskt.

Vad är skillnaden mellan munherpes och könsherpes?

Det kan verka lite förvirrande att du kan testa både för munherpes och könsherpes med ett och samma prov. Det är väl ändå skillnad mellan dessa virusinfektioner? Ja, det är det, men vi måste komma ihåg att de båda orsakas av herpes simplex-viruset som förkortas som HSV.

Skillnaden ligger i vilken del av kroppen som drabbas och vilken stam av viruset det rör sig om.

Munherpes (oral herpes)

Denna form av herpes orsakas av HSV-1 och karakteriseras av blåsor och sår runt munnen såväl som på läpparna. Dessa blåsor kallas ibland för förkylningsblåsor då de inte så sällan uppstår i samband med en förkylning.

Smittan sker via direktkontakt med en person som har sårbelagd hud. Detta kan ske via saliv eller då man delar föremål som kommer i direkt kontakt med sår och blåsor som läppbalsam, glas och bestick.

Könsherpes (genital herpes)

Könsherpes orsakas av HSV-2 men det ska sägas att vi idag också vet om att HSV-1 kan ge genital herpes till exempel vid oralsex. Symtomen är blåsor och sår i genitalområdet såväl som på skinkor och lårens insida. Den här typen av herpes överförs vid sexuell kontakt.

Testa dig för Herpes i ditt hem med ett enkelt snabbtest från Nordictest. Vårt hemtest för herpes ger dig ett svar redan efter 10 minuter.

Vad har de två varianterna av herpes gemensamt?

De är båda kroniska tillstånd. Om du blir smittad så kommer viruset att stanna kvar i din kropp där det kan orsaka utbrott då och då. Vad gäller behandling så är det svårt att komma åt både munherpes och genital herpes.

Det finns inget direkt botemedel men läkare kan ordinera antivirala läkemedel för att minska symtom och risken för att smitta andra. Nyare forskning kan leda till bättre behandling vid herpesinfektion av HSV-1 såväl som 2.

Med ny fokus på den fysikaliska mekanismen som skjuter ut herpesvirusets DNA i cellens cellkärna så kanske man kan komma runt problemet att virusets proteiner muterar. Det kan eventuellt bli möjligt i framtiden att använda sig av molekyler för att blockera viruset och sänka DNA-trycket.


Vad kan det vara om det inte är munherpes?

Är blåsor och sår på och omkring munnen alltid herpes? Faktum är att det finns andra hälsoproblem som kan ge liknande symtom och därmed är det inte så dumt att testa om det verkligen rör sig om HSV.

Exempel på andra tillstånd är:

  • Afte – Detta är små och smärtsamma sår som kan finnas på insidan av kinder, på läppar, under tungan och på tandköttet. Orsaken är inte känd men vi vet att dessa sår inte orsakas av virus och att de inte smittar.

  • Impetigo – Det här är en hudinfektion som orsakas av bakterier som streptokocker eller stafylokocker. Infektionen kan yttra sig som blåsor och sår och förekommer runt munnen och näsan. Impetigo är mycket smittsamt.

  • Kontakteksem – Eksem och allergiska reaktioner kan visa sig som blåsor och rodnad på läppar och runt munnen. Detta är inte smittsamt.

  • Hand, fot eller mun-sjukdom – Coxsackieviruset kan orsaka sjukdom som yttrar sig som sår i munnen såväl som utslag på händer och fötter. Denna virussjukdom är ganska vanlig bland små barn.

  • Lichen planus – Detta är en kronisk inflammation som kan påverka hud och slemhinnor. Den kan ge upphov till sår och vita strimmor.

  • Pemfigus – Detta är en ovanlig autoimmun sjukdom som kan leda till blåsor i munnen.

  • Vitaminbrist – Om du har brist på B-vitaminer, järn och zink så kan det leda till sår i munnen.

  • Candida – Candida är en svampinfektionen som i munnen kan leda till sår och vita fläckar. Detta särskilt hos personer som har nedsatt immunförsvar.

Om du testar för munherpes och får ett negativt testresultat trots att du har sår och blåsor så bör du ta kontakt med läkare för att utreda vad det handlar om. Andra sjukdomar bör också tas på allvar och utredas så att du kan behandla på rätt sätt.