• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Herpes och graviditet – Vad bör du tänka på?

Publicerad 2024-05-04 13:22 av Nordictest
Herpes och graviditet – Vad bör du tänka på?

Det är inte ett problem att bli gravid bara för att du bär på herpesvirus. Med tanke på att man beräknar att cirka 90 procent av jordens befolkning bär på viruset så vet vi ju av erfarenhet att detta inte innebär stora förändringar vad gäller graviditet och födsel av ett friskt barn. Viktigt i sammanhanget är när du får infektionen, innan eller under graviditeten.

Om du har tagit ett graviditetstest, fått positivt resultat och kort därefter får en herpesinfektion så kan det få betydelse. Just att testa sig snabbt vid symtom är att rekommendera oavsett om du är gravid eller inte. Dessutom ska du vara noga med att ta upp detta med din barnmorska så fort du vet om att du har en herpesinfektion.

I och med att du kan göra mycket för att bromsa virusets spridning i din kropp om du behandlar i god tid så kan det verkligen vara bra att vara medveten om smitta så snart som möjligt. Det finns ingen anledning till panik men låt oss börja med att se på hur allvarligt det faktiskt kan vara med herpes under graviditet.

Det är primärinfektionen som är farligast för ditt foster

Senare studier har visat att det är primärinfektionen, alltså första gången du drabbas av herpesinfektion, som är farligast för fostret. CMV (cytomegalovirus) är ett virus som ingår i herpesgruppen. Det smittar via saliv eller blod.

Infektion kan ske många veckor efter att smittan sker. Under infektionen så kan det ställa till med problem för fostrets utveckling. Ju tidigare under graviditeten detta sker, ju allvarligare kan konsekvenserna bli.


Det är särskilt infektioner av CMV under de första 16 graviditetsveckorna som kan orsaka utvecklingsstörningar. Det kan vara skada på nervsystem såväl som tillväxthämning. Studier har visat att en återkommande infektion inte har samma effekt. Om du har haft herpes tidigare och den blommar upp igen under din graviditet behöver du alltså inte oroa dig för att fostret skulle smittas.

Stötta ditt immunförsvar inför och under graviditeten

Vi har tagit upp vikten av immunförsvaret och herpes tidigare. När du planerar att bli med barn kan detta vara något att tänka på. Om du skulle få symtom som får dig att misstänka herpes bör du ta ett herpestest för att bekräfta. Skulle testet visa negativt så bör du gå vidare och undersöka vad symtomen beror på. Det finns ju andra infektioner med liknande symtom som också bör tas på allvar.

Med kunskap om att du har herpesviruset i din kropp kan du göra insatser för ditt immunförsvar. Det kan vara väldigt viktigt både för dig och för ditt ofödda barn. Om du slipper nya infektioner med jobbiga symtom under graviditeten så orkar du ju mer. Bara en sådan sak som att slippa föda barn med en pågående herpesinfektion i underlivet är ju verkligen viktigt.

Risker för överföring av herpes under förlossning

Det som oroar många kvinnor med herpes under graviditet är risken för att överföra viruset till barnet under förlossningen. Vi har klarlagt att återkommande herpes under graviditeten sällan överförs till fostret. Men när du väl ska föda så finns det nya risker.

Om du skulle få genital herpes sent i din graviditet så ökar risken för överföring av herpes under förlossning. Detta beror på att du kanske inte kommer att ha tillräckligt med tid för att bygga antikroppar och överföra dessa till barnet innan födseln.

Här kan vi förstås se en ljuspunkt. Om det skulle vara så att du får en infektion under graviditeten och det inte är första gången så kan detta erbjuda ett visst skydd till barnet. Men det gäller att vara medveten om vad som händer med din infektion och att ta upp detta med en barnmorska som kan ge dig goda råd för att minska risken för överföring.

Neonatal herpes är sällsynt

Det finns neonatal herpes, alltså att fostret smittas under graviditeten, men det är bra att veta att detta är mycket ovanligt. Det är som vi har rett ut farligast om du som blivande mamma får en herpesinfektion för första gången innan du har nått graviditetsvecka 16.

Vad kan du göra?

Som gravid med herpes bör du få extra noggrann mödravård. Dels så handlar det om att få regelbundna kontroller men också att hålla koll på symtom som kan tyda på att du har ett herpesutbrott.

Om du vet med dig att du har haft herpes tidigare så kan det vara klokt att prata om screening med din vårdgivare. Det är inte alla som erbjuds den här typen av tester men du kan ta upp det med din barnmorska om du känner dig orolig.


Antiviral medicin kan användas

Det går att använda antivirala mediciner under graviditeten. Dessa mediciner kan göra utbrottet mildare och dessutom minska risken för överföring till barnet. Om det är så att du ofta får herpesutbrott eller om du drabbas av genital herpes sent i graviditeten så kan en vårdgivare rekommendera att du tar antiviral medicin för dig och din bebis bästa.

Normalt sett så rekommenderas detta från den 36:e graviditetsveckan och fram till förlossningen. Men det kan förstås finnas skäl till att behandla med medicin tidigare om du har väldigt svåra symtom som gör det svårt för dig att klara av vardagen som gravid.

Kan det vara läge med kejsarsnitt?

Idag är det många som väljer kejsarsnitt och det är ett alternativ om du känner att det är ditt bästa val. Men om du funderar på kejsarsnitt på grund av herpes så är det inte alls säkert att detta blir nödvändigt.

När du inte har aktiv genital herpes så finns det ingen anledning till att ditt barn skulle löpa större risk att få smittan vid födseln. Du bör inte ha några problem med vanlig vaginal förlossning till följd av latent herpesvirus i din kropp.

En känslomässig utmaning

Vi ska inte glömma bort att herpes under graviditet kan vara jobbigt rent känslomässigt. Även om du inser att du faktiskt inte utsätter ditt barn för risk med viruset i kroppen så kan du bli orolig.

Vid sidan om korrekt behandling av viruset så är det klokt att du pratar om denna oro med en vårdgivare eller kanske i en supportgrupp. Genom att prata om det och få stöd av andra kan du minska på stressen. Det är något som kan dra ner på risken för nya infektioner eftersom just stress är en av kända herpestriggers.

Minimera risker både för mor och barn

Vi ska komma ihåg att herpes under graviditet kan vara ett problem både för mor och barn. Men om du får lämplig vård och dessutom applicerar förebyggande strategier så bör detta inte innebära något problem. Ta upp saken med din barnmorska och se till att du har en skräddarsydd plan för dig för graviditeten och förlossningen.