• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Hur får du en partner att testa sig för könssjukdom?

Publicerad 2024-01-08 04:05 av Nordictest
Hur får du en partner att testa sig för könssjukdom?

Du kan ha olika skäl till att vilja få en partner att testa sig för en könssjukdom. Kanske har du själv testat positivt och nu vill du se till att din partner tar reda på om han eller hon har smittats. Men det är inte alltid så enkelt att beställa ett klamydia test och ge det till en partner. Det finns några svårigheter som säkert är medveten om.

Låt oss ta en titt på varför det kan bli svårt att få en partner att testa sig för gonorré, syfilis eller klamydia för att komma fram till hur du kan göra detta på bästa möjliga vis.

Stigma och känslan av skam

Även om vi idag kan så mycket mer om könssjukdomar så är det fortsatt ett ämne som upplevs som svårt att prata om. Det finns ett socialt stigma kopplat till att ha drabbats av en könssjukdom. Det kan ju rentav vara så att du själv känner att det är för pinsamt att berätta trots att du vet att du måste göra det när det rör en allmänfarlig sjukdom.

Faktum är att experter som tar upp hur man genomför svåra samtal sällan nämner den här typen av konversationer. Men det kan verkligen vara svårt att berätta för en partner att han eller hon faktiskt behöver ta ett könssjukdomstest.

Några punkter som kan vara bra att beakta:

  • Ta samtalet på ett sätt som du känner dig bekväm med. Det kanske är whatsapp eller på telefon. För vissa kan ett meddelande som kort och gott talar om situationen vara bästa vägen.
  • Var noga med att inte ta upp problemet när andra finns nära och kan höra. Då kan det bli riktigt pinsamt och obehagligt.
  • Var lugn om du bestämmer dig för att berätta om ditt test. Om du är lugn är chansen god att din partner inte jagar upp sig.


Din partner förnekar risken

Det är ganska vanligt att den som får veta att det finns risk för att ha smittats av könssjukdom förnekar detta. Detta särskilt om de inte har några symtom. Dessutom kan det finnas rädsla för ett positivt resultat.

I den här situationen så kan det vara klokt att säga att det kan bli farligare att undvika testet och inte veta om smittan. Det kan bli jobbigare längre fram för att inte tala om att det är lättare att behandla en könssjukdom på ett tidigt stadie. Tala också om att andra infektioner kan överföras lättare om du har en obehandlad könssjukdom.

Din partner menar att inga symtom betyder ingen könssjukdom

Då du ber din partner om att testa sig för könssjukdom så kanske du får svaret att det inte behövs för han eller hon har inga symtom. Det låter ju logiskt men då får du påminna om att det faktiskt går att bära på en smitta utan symtom.

Förklara också att en obehandlad könssjukdom trots att det inte finns några symtom kan bli problematiskt längre fram. Dessutom vill ju inte du riskera att få tillbaka smittan när du har behandlat dig och blivit fri från den.

Du misstänks för eller misstänker otrohet

Det här är en annan utmaning med att be en partner om att testa sig för en könssjukdom. Det hela kan ju tyda på att någon har varit otrogen. Antingen insinuerar du att din partner har varit det eller så säger du mellan raderna att du har varit det.

Detta kan leda till konflikter och kanske också till att förhållandet tar slut. Här gäller det dock att minnas det där med smitta utan symtom. En av er kan ju ha burit på smittan utan att veta om det. Dessutom kan smittor som herpes föras vidare från mun till underliv och då behöver det ju inte alls handla om otrohet.

Just ett herpes test blir kanske inte aktuellt om din partner inte har symtom. Men kom ihåg att misstanke om otrohet kan dyka upp och då är det bra om du påpekar det där med latent virus så att ni slipper ha den här typen av konflikt.


Test kan kännas svåra att klara av

Det kan också finnas praktiska hinder som hur nära en ungdomsmottagning eller vårdcentral finns och om man ens har tid för den här typen av besök. Enklast är att lösa detta med ett hemmatest som din partner kan använda på ett diskret och smidigt sätt.

När du beställer ett test till dig själv kan du ju passa på att skaffa ett till din partner. Kanske kan ni rentav testa er tillsammans. Detta borde ju inte vara svårt att få till om ni har ett öppet samtal om det hela.

Rädsla för att andra ska få veta

Att skaffa hemmatester för könssjukdomar är verkligen smart med tanke på det hinder som handlar om rädsla för att andra ska få veta. Din partner kan ju känna att det blir alltför uppenbart att gå till vårdcentralen för att testa sig.

Du kan tala om att testen men beställer hem är totalt anonyma. Ingen kan se på förpackningen att det rör sig om ett könssjukdomstest.

När religionen blir ett hinder

Det är kanske inte så vanligt men visst kan det ske att religion blir ett hinder. Inom vissa kulturer och samfund kan det finnas svårigheter att ens nämna sexuella relationer som sker innan äktenskapet. På grund av detta kan en partner känna ett stort motstånd till att ens prata om könssjukdom och behovet att testa för den.

Här gäller det att ta upp frågan på ett finkänsligt sätt. Kanske finns det någon som kan hjälpa till och prata indirekt om saken med din partner. En person som du vet att din partner känner sig trygg med.

Konsekvensen för er relation

Sist men inte minst så är det förstås så att ett samtal om möjlig smitta kan vara negativt för er relation. Detta särskilt om det leder till misstankar om otrohet. Om du upplever rädsla för att det kan leda till ett slut på relationen om du ber din partner om att testa sig för könssjukdom bör du kanske ta upp detta med en terapeut.


Genom att förbereda dig på rätt sätt och inse vikten av att ni ska kunna prata om detta för en relation som förblir stark och god så har du mycket att vinna på det. Öppen kommunikation och respekt är ju grundstenar för ett bra förhållande så ta denna svårighet som en möjlighet att bygga på dessa viktiga faktorer för framtiden.