• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Hur tillförlitliga är hem-klamydiatest?

Publicerad 2023-11-14 02:14 av Nordictest
Hur tillförlitliga är hem-klamydiatest?

Möjligheten att testa för könssjukdomar hemma har förändrat hur vi ställer oss till sexuell hälsa. En av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna är klamydia och det är numera inte alls svårt att testa hemma för klamydiainfektion.

Med ett hemmatest kan du i lugn och ro ta reda på om du har smittats. Det här fungerar på ett diskret sätt, men hur tillförlitliga är hem-klamydiatest? Svaret på den frågan kommer att bero på flera saker.

Dels är det förstås viktigt att använda godkända test som ger korrekta svar men vi måste också komma ihåg att hemmatester inte är samma sak som diagnos. Om du har symtom som tyder på klamydia kan du kanske fastställa dina farhågor med ett test. Men detta kommer inte att vara istället för konsultation och uppföljande vård av lämplig vårdgivare.


Är det verkligen klamydia?

Det är precis denna fråga du vill ha svar på. Flytningar och smärta är ju inte nödvändigtvis ett säkert tecken på denna könssjukdom. Inte ens då du med säkerhet vet att du har kommit alltför nära en person som har klamydia konstaterad.

Klamydia symtom kan faktiskt vara något helt annat. Detta är viktigt att komma ihåg. Oavsett vad du får för svar på ditt hemma test så bör du följa upp och få en professionell diagnos. På så vis kan du behandla de symtom du har på rätt sätt.

Symtom som kan tyda på andra hälsoproblem:

Symptom Beskrivning Andra möjliga orsaker till symptomet förutom klamydia
Bäckensmärta Smärta i nedre delen av buken eller bäckenet Urinvägsinfektion, endometrios, bäckeninflammation, ektopisk graviditet
Smärtsam urinering Obehag eller brännande känsla vid urinering Urinvägsinfektion, blåsinfektion, njursten
Onormal flytning från slidan Ökad eller ovanlig flytning från slidan Bakteriell vaginos, jästinfektion, gonorré
Onormal flytning från penis Flytning från penis Gonorré, urinvägsinfektion, jästinfektion
Smärtsamt samlag Obehag eller smärta under sexuellt umgänge Vaginal torrhet, vaginal infektion, endometrios
Blödning mellan menstruationer Vaginal blödning som inte är förknippad med menstruation Hormonell obalans, livmoderfibroider, cancer i livmoderhalsen eller livmodern
Testikelsmärta Smärta eller obehag i en eller båda testiklarna Epididymit, testikeltorsion, skada
Smärta, flytning eller blödning från ändtarmen Symptom som påverkar ändtarmen Hemorrojder, analfissurer, infektioner i ändtarmen

Förstå mer om klamydia och sjukdomens förekomst

Det är förstås också viktigt att förstå vad klamydia är och hur sjukdomen sprider sig. Det rör sig i grund och botten om en bakteriell infektion som kan överföras vid sexuell kontakt. Faktum är att klamydia kan vara helt utan symtom. På grund av detta så ges rekommendationen att individer som är sexuellt aktiva med olika partners bör testa sig regelbundet.

I USA så ger man rekommendationen att kvinnor under 25 år som är sexuellt aktiva bör testa sig för klamydia en gång per år. 1177.se ger tipset att testa för klamydia i samband med oskyddad sex eller om du har symtom.

Hur fungerar hemtestet för klamydia?

Du får hem ett test i brevlådan och det kan ha flera testkit. Detta kan ju vara bra om du inser att du tog testet för tidig. Det gäller nämligen att vänta minst en vecka efter misstänkt smitta för att få ett korrekt resultat.

Du följer testets instruktioner. Beroende på typ av test så kan det vara så att du ska ta ett urinprov eller använda en vaginal pinne. Det finns tester som du skickar till laboratorium för analys men med våra klamydia test här på Nordictest så får du svar hemma inom 15 minuter.

Går det att lita på resultatet?

Våra klamydia test är 98% tillförlitliga så om du har symtom och vet att du har utsatt dig själv för smittrisk och får ett positivt svar så är det med största sannolikhet korrekt. Men det är viktigt att du följer instruktioner noggrant samt att du är medveten om att symtom kan indikera ett annat hälsoproblem.


Ett godkänt medicinskt test

Det är förstås också viktigt att du väljer tester som är godkända. I USA så är det FDA som sätter sin stämpel på tester som har utvärderats noga för att säkra att de är tillförlitliga. I Sverige ska hemtester också testas med kvalitetskontroller innan de får märkning som visar att de är tillförlitliga.

Vi använder oss av CE-märkning som visar att produkten håller sig till det regelverk som gäller inom EU. När ett klamydia test är CE-märkt så vet du att det har genomgått nödvändiga bedömningar vad gäller säkerhet, hälsa och miljö.

Läkemedelsverket kan också undersöka medicinska produkter som säljs i Sverige för att avgöra om de är säkra. Men det ska förstås sägas att även om ett test har CE-märkning så är det upp till dig som användare att läsa igenom bruksanvisning och ta reda på hur tillförlitligt testet är.

Om du får ett positivt resultat så ska du ta kontakt med en vårdcentral för att se vad du bör göra härnäst. De kan ge dig riktlinjer att följa både vad gäller behandling och ytterligare tester och konsultation.

Begränsningar med klamydia hemmatester

Det finns vissa begränsningar med hemmatester för könssjukdomar. En är att de inte kan anses vara lika omfattande som ett besök på vårdcentralen där du får rådgivning i samband med ditt test. På grund av detta så kan du efter ett positivt test hemma ändå behöva en undersökning och fler tester.

Dessutom så kommer testet inte att erbjuda vård. Inte fysiskt och inte psykiskt. Du kanske kommer att behöva antibiotika såväl som emotionellt stöd. Om du beställer ett hemtest för klamydia för att du är blyg kanske du missar den stöttande mentala biten som är en självklarhet om du tar upp frågan med vårdpersonal.

Uppsök vård oavsett testresultat

Det är bekvämt och privat med klamydiatest för hemmabruk. Om du använder våra tester på rätt sätt så får du hög noggrannhet och ett svar som är tillförlitligt. Men kom ihåg att ett negativt svar inte är samma sak som att du nu kan sopa frågan under mattan.

Intimhälsan är otroligt viktigt för ditt välbefinnande. Om du har en livsstil som leder till situationer där du upplever symtom och misstänker könssjukdom är det dags att få hjälp. Så även om ditt klamydiatest visar att du inte har smittats kan det vara dags att uppsöka vård för att ta tag i din livsstil och lägga grunden för bättre hälsa.