• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Hur vet du om du är i klimakteriet?

Publicerad 2024-03-24 03:54 av Nordictest
Hur vet du om du är i klimakteriet?

När de reproduktiva åren är över så genomgår kvinnor det som vi kallar för klimakteriet. Det här är en biologisk process som kan komma igång någon gång runt 40-årsåldern och som kan hålla i sig i flera års tid. Själva definitionen av att ha kommit in i klimakteriet är att inte ha haft mens i 12 månaders tid.

Men som många är väl medvetna om så kan ju klimakteriets symtom infinna sig mycket tidigare än då mensen har uteblivit i 12 månader i rad. Bland våra tester för kvinnor som du kan ta hemma finner vi klimakterietestet som kan vara ett bra sätt att bekräfta det du redan har misstankar om. 

Utöver detta så kan du läsa vidare i denna artikel där vi ska se närmre på hur du kan veta om symtomen du upplever kan innebära att du är i klimakteriet.

Några tydliga symtom på klimakteriet

Låt oss börja med de symtom och tecken som är uppenbara ledtrådar då du försöker klura ut om du är i klimakteriet. Det finns några mycket vanliga reaktioner på den biologiska förändring som sker då en kvinna lämnar de reproduktiva åren.

Tydliga tecken inkluderar:

Oregelbunden menstruation

Det här är något som den som håller stenhård koll på sin mens genast märker. Plötsligt så uteblir mensen en månad för att sedan komma åter. Kanske blir det ett längre gap mellan veckan då du blöder och då du inte blöder än tidigare. Var också medveten om förändringar som att du blöder mer eller mindre.

Om du inte är helt säker på detta kan det vara dags att skaffa en app för att börja hålla bättre koll på din cykel. Detta kan vara en stor hjälp vidare då du kanske konstaterar att du är i klimakteriet och vill se hur du kan stötta kroppen under månaden med rätt insatser för att till exempel öka på hormoner som östrogen och progesteron.

Om du använder dig av någon form av hormonell behandling för att inte bli gravid måste du dock inse att detta också kan påverka dig. Rådgör med din läkare för att se om du kanske borde byta metod.

Värmevallningar

Värmevallningar innebär att du plötsligt känner dig jättevarm och börjar svettas eller tvärtom. Just svettningarna är mycket vanliga i klimakteriet. Trots att det är normal temperatur så upplever du det som att det vore en stekhet sommardag utan bris.

Du kan svettas så mycket på natten att du måste använda kisslakan i sängen. Detta är normalt och ett ganska säkert tecken på att du är i klimakteriet. Värmevallningarna på natten kan dessutom göra det svårt för dig att sova.


Vi bör dock nämna att man givetvis kan svettas av andra skäl. Det är viktigt att du inte ställer en egen Google-diagnos. Rådgör alltid med din läkare för att ta reda på om det finns anledning till att misstänka andra hälsoproblem innan du konstaterar att du svettas och fryser för att du nu är i klimakteriet.

Vaginal torrhet

Det är också vanligt att kvinnor under klimakteriet upplever vaginal torrhet. Detta innebär i praktiken att den naturliga fuktigheten i slidan avtar. Känslan av detta kan bli mycket obehaglig. Utöver klåda så kan det dessutom kännas svårt med ett normalt samliv. Du kanske inte tänker på detta men när du inser att du drar dig för att vara tillsammans med din partner för att det inte känns bra kan det vara klokt att uppmärksamma detta symtom.

Det finns förstås saker att göra vid vaginal torrhet men försök att se övergripande på det som händer. Om du gör insatser som är bra för dina hormoner så kan du ju må bättre helt naturligt.

Sömnproblem

För dig som aldrig har haft problem med sömn kan sömnlösa nätter komma som en chock. Sömnstörningar är mycket vanliga under klimakteriet. Inte bara för att du kanske svettas på natten. Det kan också vara svårt att somna in och att somna om när du vaknar.

Humörförändringar

Om du ofta får höra att du har ett konstigt humör och inte har hört det tidigare så kanske det är något att fundera lite på. Faktum är att hormonella fluktuationer under klimakteriet kan leda till humörsvängningar och de kan vara kraftiga. Du kan gå mellan att vara glad till att känna extrem ångest eller irritation.

Minskad libido

Att du har mindre lust då du är torr i underlivet är förståeligt. Här handlar det dock mer om den känsla du har på ett naturligt sätt. När du inte längre längtar efter att vara tillsammans med din partner så kan det hänga ihop med klimakteriets hormonella förändringar.

Fysiska förändringar

Din kropp kan också förändras på ett sätt som förvånar dig. Det finns flera fysiska förändringar som kan hänga ihop med klimakteriet som:

  • Viktökning
  • Förändring i fettfördelning
  • Tunt hår
  • Torr hud
  • Minskad fyllighet i brösten

Hur får du diagnosen klimakteriet?

Symtomen som vi har beskrivit här ovan kan alltså vara tecken på att du har gått in i klimakteriet. Med ett test kan du få detta bekräftat. Men diagnos ska du inte ställa själv med hemmatester och symtom. Det är viktigt att du får hjälp av en läkare som förstår sig på symtomen och som kan utesluta att det inte rör sig om något annat.

Det ska dock sägas att klimakterietester inte alltid är nödvändiga för att ställa en diagnos. En professionell gynekolog bör kunna ge dig diagnosen baserat på din ålder och de symtom du har.


Hur kan du hantera klimakteriebesvär?

En stor fördel med att testa och bekräfta att det rör sig om klimakteriet är att du kan börja göra rätt saker för att hantera besvären som du upplever. Bara en sådan sak som att du kan bli bättre medveten om var i din cykel du befinner dig och vilket hormon som dominerar är inte så dumt.

Ta med andra ord dina symtom på allvar och gör insatser för att få bättre balans. Några exempel på vad som kan hjälpa är:

Livsstilsförändringar – Du kan börja träna, äta bättre kost, sluta röka, dra ner på ditt koffeinintag och mer. Faste-perioder i enlighet med din cykel kan också vara en stor hjälp.

Hormonersättningsterapi – Detta kan fungera för vissa symtom under klimakteriet som till exempel vaginal torrhet.

Alternativa terapier – Du kan också se närmre på hur du kan få lindring med terapier som akupunktur, meditation eller kosttillskott.