• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

När du testar positivt hemma – 5 snabba råd!

Publicerad 2023-11-19 03:17 av Nordictest
När du testar positivt hemma – 5 snabba råd!

Det kan komma som en chock att testa positivt med ett hemmatest. Detta oavsett om det är ett graviditetstest eller halsfluss test. Vad ska du göra när du testar positivt? Det finns flera viktiga steg att ta för att se till att du kommer att må fortsatt bra.

Vi ska ta en titt på 5 viktiga råd som kan vara bra att ha i åtanke om du får ett positivt resultat på ett hemmatest.

5 tips vid positivt resultat på hemmatest:

1. Bekräfta resultatet

Det är klart att du kan ta ett klamydiatest till men om även detta visar positivt så är det dags att ta kontakt med vården. Detta kan du göra på flera sätt. Om du föredrar ett mer anonymt samtal med läkare online så är det enkelt ordnat.

Det finns falska positiva svar och det är viktigt att komma ihåg. Inget hemmatest är perfekt och dessutom så kan det vara så att testet reagerade på markörer som tyder på en annan sjukdom. Därmed är det viktigt att du får professionell hjälp att tolka testerna.

Om en läkare tycker att det behövs ett test till så kan du få en tid för detta. Ibland behöver du inte ens ta något extra test. Baserat på den information du ger om testet och dina symtom kan en läkare ge dig vidare instruktioner för hur du ska behandla.

2. Drabbas inte av panik!

Bara för att du testar positivt för syfilis ska du inte drabbas av panik. Du ska ha sjukdomen länge utan att behandla för att det ska innebära en allvarlig fara för din hjärthälsa. Det är naturligt att du upplever oro när du får ett positivt testresultat men du behöver verkligen inte vända upp och ner på hela ditt liv!


Kom ihåg att detta test inte är samma sak som diagnos. Innan du har fått testet bekräftat av en kvalificerad vårdgivare så bör du jobba med att behålla lugnet. Dra inte förhastade slutsatser om din hälsa och risken för att dö. Tankar om sjukdom och död är inget som kommer att bidra med bättre hälsa!

3. Behandla inte på egen hand

Även om du har läst något intressant online om hur du kan använda det som finns i din kyl för att bota herpes så kan det vara väl värt att inte dra igång med detta först. Innan du har fått professionell vägledning så vet du ju inte med säkerhet att du verkligen har smittan du misstänker.

Det ska sägas att det finns behandlingar som kan verka naturliga och milda men som faktiskt kan orsaka negativa effekter. Om du på egen hand försöker behandla blåsor och annat hemma så finns risken för att du förvärrar ditt tillstånd.

Om du dessutom tar andra mediciner så är det verkligen inte att rekommendera att försöka behandla en sjukdom du har fått positivt test för hemma. Behandling bör utformas i samråd med en person som är kvalificerad för att ställa diagnos och föreslå behandling som en läkare.

4. Håll dig avsides när det krävs

Idag vet vi att det finns smittor som är särskilt farliga för äldre och personer med andra sjukdomar. Om du har testat positivt för en infektionssjukdom som en könssjukdom eller Covid-19 så är det viktigt att du håller dig avsides i enlighet med de riktlinjer som ges av myndigheter.

Det är ju antagligen i ditt eget intresse att minska smittspridning. Oavsett om du har symtom eller inte så bör du ta ett positivt testresultat på allvar. Undvik att kramas och pussas tills du har bättre information omkring hur smittan kan ta sig vidare till andra.

5. Förbered för ett läkarbesök

När du har fått en tid för att prata på telefon med eller besöka en läkare så kan det vara klokt att förbereda inför detta. Samla ihop den information du har omkring hur du smittades och hur du upptäckte symtom.

Det här är sådan som kan bli relevant för en läkare som försöker få en samlad bild för att ställa en diagnos. Det kan finnas flera olika saker som blir viktiga för en vårdgivare.

Du kan behöva svara på frågor som:

  • Vilket test du har tagit hemma
  • Hur du genomförde hemmatestet
  • När du tog testet i förhållande till misstänkt smittotillfälle
  • Vilka symtom du upplever
  • Mer omkring din hälsa och din medicinska historia

Läkare som du rådgör med kan vilja få veta mer om mediciner du tar eller har tagit så se till att du kommer ihåg namnen på dessa.

När du väl har fått ditt hemmatestresultat bekräftat av en lämplig vårdgivare så ska du vara noga med att följa de rekommendationer du får för behandling. Du behöver inte känna dig orolig bara för att en läkare vill ta ett test till. Det betyder inte att du nu är dödssjuk utan snarare att det finns anledning till att utesluta eller bekräfta vad symtomen kan bero på.

Kom ihåg att ett positivt test från ett hemma test i grund och botten är något bra. Nu vet du ju vad du har drabbats av. Istället för att oroa dig så kan du börja agera och göra det som krävs för att bli av med smittan eller hantera den. Du kan nu börja jobba med livsstilsförändringar som mycket väl kan leda till att du mår bättre än någonsin förr!

Se till att få det stöd du behöver

Sist men inte minst är det viktigt att nämna att stödnätverk är bra. Det kan vara dina vänner, din familj eller kanske en mer anonym grupp online på ett forum. Om du kan prata med andra som går igenom samma upplevelse som du efter ett positivt hemtest så kan det vara en stor hjälp och något som gör det enklare för dig att hantera eventuell stress som detta orsakar dig.