• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Reducera ditt CRP-värde – Några tips och råd

Publicerad 2024-06-01 08:40 av Nordictest
Reducera ditt CRP-värde – Några tips och råd

Om du har ett högt CRP-värde så betyder det att du har högre grad av inflammation i kroppen. Oavsett vilken sjukdom det rör sig om så kan det finnas ett intresse av att jobba med att sänka CRP-värdet helt enkelt för att dämpa inflammationen och må bättre.

Vi ska se lite närmre på vad du kan göra på egen hand för att få ett lägre CRP-värde vilket kan ha mycket positiv effekt för vidare behandlingsmöjligheter och givetvis också för hur du mår. Men först ska vi ta upp en spännande aspekt som inte alla är medvetna om och det är att det faktiskt finns tillfällen då högre CRP kan vara goda nyheter.

Högre CRP kan faktiskt vara bra

Vi har ju tagit upp CRP och autoimmuna sjukdomar tidigare och visat att CRP inte alltid är högt vid en autoimmun sjukdom. Ett exempel på detta är sjukdomen SLE där immunsystemet kommer att reagera på arvsmassa från kroppens egna celler och bilda autoantikroppar.

Det är när dessa autoantikroppar reagerar med material från döda celler som produktionen av interferon går igång. Interferon kommer sedan tillsammans med andra signalämnen att bilda inflammation.

Patienter som har SLE har alltså inflammation i kroppen men deras CRP är lägre än vad som skulle kunna förväntas. Vid studier på djur har man sett att tillförsel av proteinet CRP skulle kunna lindra sjukdomsförloppet Detta beror på att CRP-proteinet kan dämpa interferonet som triggar inflammationen.

Detta är alltså helt omvänt än vad som är fallet vid andra sjukdomar där interferon verkligen behövs i högre doser för att bromsa infektion och göra det svårare för virus att sprida sig i kroppen. När vi inser detta så bör vi också förstå att CRP-värdet inte nödvändigtvis måste sänkas för att inflammationen ska dämpas.

Men med detta sagt så är det förstås också så att vi av erfarenhet vet att många sjukdomstillstånd förbättras med minskad inflammation i kroppen. Så låt oss ta en titt på hur du skulle kunna reducera ditt CRP-värde och därmed också inflammationen i din kropp.

Satsa på en antiinflammatorisk diet

Numera är det känt att din diet kan påverka hur du mår på ett så fantastiskt sätt. Det handlar inte bara om att få i sig energi eller att äta saker som är bra för magen. När du väljer en diet som är rik på grönsaker och frukt så kan detta reducera inflammation på ett markant sätt.

Frukt och grönt har gott om antioxidanter och polyfenoler som ger sig på oxidativ stress och inflammation. Välj särskilt frukter och grönsaker som har en djup fyllig färg för att få riktigt gott om polyfenolerna.

Få i dig omega-3 

Omega-3 är en fettsyra som du säkert har hört talas om. Den finns i fetare fiskar som lax, makrill och sardiner. Dessutom kan du få syran via linfrön och valnötter så även en vegan kan se till att få rikligt med omega-3 via kosten.


Det har visat sig att denna fettsyra verkar mot inflammation så ett regelbundet intag är att rekommendera. Om det är svårt för dig att få fettsyran via kosten så kan du se på kosttillskott. Det finns flera märken som tillverkar omega-3 kosttillskott som håller mycket hög kvalitet.

Fullkorn är bra när du vill reducera inflammation

Med fullkorn får du mer fiber och ett ökat intag av fiber har visat sig reducera CRP-nivåerna. Du bör välja produkter som fullkornsris, quinoa, fullkornsmjöl och havregryn istället för raffinerat spannmål.

Många som gör detta skifte från till exempel vitt ris och mjöl till fullkornsvarianter märker ganska snart en skillnad på hur de mår. Dessutom kan kost rik på fullkorn vara bra för dig som känner att du har dåligt med energi vilket ofta går hand i hand med inflammation i kroppen.

Ät gott om nötter och frön

Nötter och frön har hälsosamma fetter. Inte bara omega-3 i valnötter. Det finns också andra typer av fetter såväl som proteiner och fiber som tillsammans verkar dämpande på inflammation. När du ska välja ett lämpligt mellanmål kan det vara klokt att byta kanelbullen mot en näve nötter och frön istället.


Var medveten om din vikt

Övervikt är bekymmersamt och det särskilt när den sitter omkring magen. Detta associeras med ökad inflammation och högre CRP-nivåer. Genom att gå ner i vikt kan du få avsevärt mycket lägre CRP-nivåer.

Du som inte är överviktig bör dock vara medveten om det viscerala fettet, bukfettet, som sitter direkt på organen. Att vara smal är inte synonymt med att inte behöva se över kosten för hälsans skull. Människor med normal vikt lider ju också av autoimmuna sjukdomar så gör insatser för att hjälpa kroppen att bränna det viscerala fettet genom att äta insulinvänlig mat och eventuellt med periodisk fasta.

Regelbunden träning gör susen

Regelbunden träning är ett effektivt sätt att sänka inflammation. Det handlar framförallt om motionsformer som snabba promenader, löpning, simning eller cykling 30 minuter flera dagar i veckan. Om du gör detta kan du snabbt se skillnad i ditt CRP-värde.

Jobba med stressen

Det kan vara svårt att aldrig stressa men visst kan du göra något åt saken med ett rimligare schema och mer hjälp när det behövs. Dessutom kan du jobba med meditation, yoga, mindfulness och andningsövningar för att stressa ner. Detta är insatser som snabbt kan reducera inflammation i kroppen.

Vad ska du undvika?

När det gäller mat är det bra att undvika raffinerade produkter som innehåller mycket socker. Det vita sockret kan du helt plocka bort då du får tillräckligt med glukos via frukt såväl som fullkornsprodukter. Ett vanligt tips är att äta så nära naturen som möjligt. Ju mer en matprodukt har omvandlats, ju större är risken för att den innehåller ämnen som kan ge en inflammatorisk effekt i kroppen.

Det är förstås också att rekommendera att du slutar röka och att du drar ner på alkoholintaget. Både rökning och alkohol är välkända faktorer för ökad inflammation. Om du helt lägger av med båda två kan det ge en dramatisk sänkning av ditt CRP-värde.

Sist, men inte minst, kan du också se på tillskott som kan vara en hjälp vid inflammation. Vi har nämnt omega-3 men det kan också vara en fördel att använda gurkmeja, vitamin C och E-vitamin för att få en kraftfull antioxidativ effekt i kroppen. Den har du ju nytta av även vid andra typer av infektioner som herpes och gonorré.