• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Salmonella och husdjur, kan ni smitta varandra?

Publicerad 2024-03-19 01:36 av Nordictest
Salmonella och husdjur, kan ni smitta varandra?

Om du ska testa dig för salmonella så är det viktigt att du betänker var denna smitta har kommit ifrån. För det mesta så är det så att vi får salmonella från vatten eller livsmedel som har kontaminerats. När råa livsmedel blandas med tillagade ökar risken och hygien i ett kök är väldigt viktigt för att undvika smittspridning.

Men nu har ett hemma test visat att ni faktiskt har salmonella hemma hos er. Kan detta ha kommit från husdjuren och finns det nu risk för att katten, hunden eller fågeln också blir sjuk? Låt oss se lite närmre på detta ämne för att reda ut hur det ser ut med salmonellasmitta mellan människa och djur.

Salmonella kan överföras från husdjur till människor

För det första måste vi poängtera att både människor och djur kan smittas av salmonella. Därmed kan det absolut vara så att både du och ditt husdjur drabbas av smittan. Bakterien kan orsaka sjukdom hos människor och djur och det finns en risk för överföring.

Det är avgörande att förstå hur smittan kan överföras för att skydda dig själv och ditt djur. Vi bör alltså kartlägga spridning innan vi går vidare med mer information om symtom på salmonella hos husdjur och människor.


Så sprids salmonellabakterier

Salmonella kan spridas mellan husdjur och människor på flera sätt. Det är viktigt att inse att husdjur kan bära på salmonellabakterier utan att ha några symtom. Bakterien finns i djurets avföring och kan på så vis spridas till människor.

Några exempel på detta:

Husdjur Spridning till människor
Reptiler (sköldpaddor, ödlor, ormar)
Direkt kontakt med djuret eller indirekt via kontaminerade ytor (terrarium, leksaker).
Små gnagare (hamster, möss)
Hantering av djuren eller deras burar och tillbehör.
Fjäderfä (kycklingar, ankor)
Direkt kontakt med djuren eller deras avföring, samt indirekt via kontaminerade äggskal.
Katter
Indirekt genom kontakt med kontaminerade föremål (kattlåda, matskålar). Även om det är mindre vanligt kan katter som konsumerar rått kött eller smådjur bära på bakterien.
Hundar
Indirekt genom kontakt med kontaminerade föremål (hundleksaker, matskålar). Liksom katter, kan hundar som äter rått kött eller kommer i kontakt med smittade djur bära på bakterien.

Vilken kost får ditt djur?

Något du bör tänka på är vad för slags kost du ger ditt djur. Det finns en rörelse som propagerar för att ge rå mat till husdjur. Detta anses vara mer i linje med hur till exempel en katt hade ätit i naturen.

Det vi måste komma ihåg är att rått kött till katten också kan innebära att kissen får salmonellabakterier i sig. Dessa hamnar sedan i jorden i ditt grönsaksland och nu finns risken för att du via dina egna morötter också får salmonellabakterier i dig.


Det finns djurmat som är särskilt framtagen med tanke på att risken för bakteriespridning mellan husdjur och människa finns. Ta en titt på den här typen av djurmat för att se om du eventuellt kan förebygga genom att välja rätt typ av foder för ditt djur.

Salmonellasymptom hos djur och människor

Människor som blir infekterade med salmonellabakterier kan få sjukdomen Salmonellos. Symtomen är normalt sett diarré, feber såväl som smärtor i magen. Djur som smittas visar inte alltid tydliga symtom på infektion. En del kan ha liknande problem som människor med magen. Detta kan också innebära kräkningar.

Vad kan du göra för att förebygga smittspridning?

Det går att göra en hel del för att förebygga mot spridning mellan husdjur och människor. Här är det särskilt viktigt att komma ihåg att djur kan vara smittade utan att uppvisa symtom. Du kan inte räkna med att ett test av avföring för människa kommer att fungera på samma sätt på ett djur.

Med tanke på detta är det alltså klokt att helt enkelt alltid vara beredd på att det kan förekomma salmonellabakterier i ditt djurs kroppsvätskor och avföring. Du måste inte testa djuret då du tänker förebyggande.

Gör följande:

1. Tvätta händerna och lär andra att tvätta händerna

Var noga med handhygien och detta särskilt efter att du tar hand om ditt husdjur. Du är förstås ett gott exempel för dina barn och andra som finns i ditt hushåll men prata också om detta. Förklara för de som bor med dig hur viktigt det är med handtvätt och varför.

När en bur har rengjorts så kanske det inte känns som att handtvätt behövs då handskar har använts. Men här är det verkligen viktigt att vara extra försiktig. Samma sak gäller då du tar redskap från djurets bur eller leksaker för att rengöra dessa i köket.

2. Håll djurets miljö ren

Se till att djurets bur eller miljö alltid är ren. En hundkoja måste hållas ren precis som ditt hem. Byt strö och plocka bort avfall för att minska risken för bakterietillväxt. Se också till att ytor är torra och rena.

3. Separera mathanteringen

Du bör se till att din mat och husdjurets mat separeras. Ha inte foder på samma plats som maten för dig och din familj. Var också noga med att inte förbereda mat för husdjur och mat för människor samtidigt.

4. Minska ansiktskontakten

En del kommer kanske tycka att det här är för mycket att begära. Men faktum är att kontakt med husdjuret direkt i ansiktet ökar risken för spridning av salmonellabakterier mellan djur och människa. Detta bör du vara väl medveten om när du bestämmer dig för att låta din hund slicka dig eller ditt barn i ansiktet.

5. Utbilda dina barn

Barn kan vara särskilt känsliga för infektioner och de kan också vara källan till spridningen mellan djur och människa. Det är särskilt viktigt att lära barn hur man umgås med djur och den hygien som ingår. När barnet ska gå ut och gå med hunden och kommer att hantera saker som att plocka upp avföring med påse så måste du vara särskilt noga med att detta följs av korrekt handtvätt.


Vad gör du om du misstänker att husdjuret har salmonella?

Om du misstänker att ditt husdjur har salmonella bör du kontakta en veterinär för rådgivning och kanske för behandling. Ta inte lättviktigt på detta. Obehandlad salmonella är inte bara en risk för djuret utan också för dig och din familj om smittan skulle ta sig till er.