• Snabb leverans
 • Brett sortiment
 • Frakt 29 kr

Självkontroll av prostatan: En guide för män

Publicerad 2023-11-27 22:52 av Nordictest
Självkontroll av prostatan: En guide för män

Självundersökning av prostata, även känd som prostatakontroll, är en viktig del av att upprätthålla god hälsa för män. I denna artikel kommer vi att gå igenom steg-för-steg hur du kan genomföra en prostatakontroll själv. Vi kommer också diskutera varför det är viktigt, när du bör börja göra det, och vad du bör vara uppmärksam på under processen.

Varför är det viktigt att kontrollera sin prostata själv?

Prostatan är en liten körtel som finns hos män och ligger precis under blåsan. Dess huvudsakliga funktion är att producera en del av sädesvätskan som transporterar spermier. Med åldern kan prostatakörteln förstoras och orsaka problem som svårigheter att urinera eller smärta. Dessutom kan prostatacancer, en av de vanligaste cancerformerna hos män, också utvecklas.

Tidig upptäckt av prostatacancer är avgörande för framgångsrik behandling. Genom att regelbundet genomföra en prostatakontroll själv kan du vara mer medveten om eventuella förändringar eller oregelbundenheter och söka medicinsk hjälp i tid om det behövs.


När bör du börja kolla din prostata?

Det finns ingen exakt ålder då du bör börja kontrollera din prostata, men det är vanligt att rekommendera att män börjar i åldern 50 år. Om du har en familjehistoria av prostatacancer eller andra riskfaktorer, som rökning eller fetma, kan din läkare rekommendera att du börjar tidigare, vanligtvis vid 40 eller 45 års ålder.

Hur utför du en prostatakontroll själv?

Att utföra en prostatakontroll själv innebär två huvudsakliga metoder: den digitala rektala undersökningen (DRE) och PSA-testet (prostataspecifikt antigen). Här är stegen för att utföra båda metoderna:

Digital rektal undersökning (DRE):

 • Tvätta dina händer noggrant och använd en latexhandske om det är möjligt för att minska risken för infektion.
 • Ligga på din sida med böjda knän, eller stå med böjda knän och luta dig framåt över en yta som en säng eller ett bord.
 • Smörj pekfingret och anusöppningen med ett vattenbaserat smörjmedel för att underlätta införandet.
 • Försiktigt för in pekfingret i ändtarmen ungefär två till tre tum och känn efter för några oregelbundna eller hårda områden på prostatakörteln. Prostatan bör kännas som en mjuk och elastisk kula.

PSA-test (Prostataspecifikt antigen):

 • Detta är ett blodprov som mäter nivån av PSA i ditt blod. PSA är ett protein som prostatakörteln producerar, och höga nivåer kan indikera problem som prostatacancer eller inflammation.
 • Vill du handla ett PSA-test så har vi ett labbtest som utförs hemma med som sedan testas i ett laboratorium.


Vad ska du vara uppmärksam på under prostatakontrollen?

När du utför en digital rektal undersökning (DRE) är det viktigt att vara uppmärksam på följande:

 • Känn efter för knölar, hårda områden eller oregelbundenheter på prostatakörteln.
 • Observera om du känner någon smärta eller obehag under undersökningen.
 • Om du upptäcker några avvikande förändringar eller har några bekymmer, kontakta genast din läkare för ytterligare utvärdering och diskussion om lämpliga nästa steg.

Sammanfattning

Självundersökning av prostata är en viktig del av att upprätthålla god hälsa för män, särskilt med tanke på risken för prostatacancer och andra prostatarelaterade problem. Genom att följa de ovanstående stegen och regelbundet kontrollera din prostata kan du vara mer medveten om din hälsa och vid behov söka medicinsk hjälp i tid. Kom ihåg att prata med din läkare om din familjehistoria och andra riskfaktorer för att bestämma den bästa tiden att börja utföra dessa kontroller. Din läkare kan också ge dig råd om hur ofta du bör upprepa dem och om andra tester eller utvärderingar är nödvändiga. Så, ta kontroll över din hälsa genom att kolla din prostata själv regelbundet och vara proaktiv med din vård.

Läs mer om PSA-test och prostatan här.