• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Vad har syrehalten i ditt hem med din hälsa att göra?

Publicerad 2024-06-18 18:45 av Nordictest
Vad har syrehalten i ditt hem med din hälsa att göra?

Allt fler inser att inomhusluftens kvalitet är direkt kopplad till hälsa och energinivåer. Idag vet vi hur viktigt det är med luft som är fri från gifter och ämnen som kan irritera och leda till sjukdomar. Om du tror att du är säker från föroreningar för att du är inomhus så ska du tänka om. Faktum är att inomhusluften kan vara mycket sämre än utomhusluften.

Inomhusluften kan orsaka hälsoproblem

Om du upplever att du hela tiden är snuvig eller att du kanske har klåda på olika ställen på kroppen så kan det bero på föroreningar som finns i ditt hem. Ett enkelt allergitest kan visa dig om det är så att du är allergisk mot mögel och då kan det vara dags att se på var det finns mögel. Hemma eller på arbetsplatsen?

Amerikanska EPA (Environmental Protection Agency) har gått ut med varningen om att inomhusluften kan innehålla många olika typer av gifter och det är dessa som kan leda till att vi utvecklar allergier eller blir sjuka.

Om du använder ett test av syresättning och får ett sämre värde kan det absolut kopplas till föroreningar i luften du andas in i ditt hem. Gifter kan blockera de enzymer som behövs för att syret ska kunna tas upp och användas av kroppen.

En stor skillnad mellan dagens smarta hem och tidigare hus med drag via otäta fönster och dörrar är att vi inte får in lika mycket utomhusluft. Om det finns källor till luftföroreningar så kommer dessa att påverka oss mycket mer än vad de hade gjort i äldre mindre isolerade hem.


Låt oss ta en titt på några hälsoproblem som kan hänga ihop med sämre inomhusluft:

Allergier och astma – I hem där det finns höga halter av pollen, mögel, kackerlackor och kvalster kan barn och vuxna utveckla allergier såväl som astma.

  • Extrem trötthet – Detta kan bero på att luften i hemmet har för mycket kolmonoxid (CO). Kolmonoxiden frigörs från vedeldade spisar, värmare och vissa apparater. Gasen har ingen färg eller lukt men då den kommer in i vår kropp så blockerar den syrets rörelse.
  • Ständig snuva och andnöd – Om det släpps ut kväveoxid från naturgas och fotogen i hemmet så kan det leda till irriterade slemhinnor i näsan såväl som i ögon och svalg. Höga koncentrationer av denna luktfria gas kan leda till andnöd.
  • Lungcancer – Efter rökning så är radon i hemmet den näst vanligaste orsaken till lungcancer. Rökning i samband med radonutsläpp innebär en mycket högre risk att dö i lungcancer.
  • Hosta och utslag – Detta kan bero på höga halter av formaldehyd som kan finnas i lim i möbler, mattor, plywood såväl som draperier. Om du andas in formaldehyd kan det leda till hosta såväl som utslag. Huvudvärk och irritation i ögon och näsa kan också bero på formaldehydexponering.

Listan kan göras lång med exempel på kemikalier som ofta finns i hem till exempel i rengöringsmedel. När vi utsätts för alltför höga halter så kan det ge hälsoproblem som illamående, huvudvärk och yrsel. Det finns till och med bekämpningsmedel som kan orsaka cancer.

Är det inomhusluften eller något annat?

Med tanke på att förorenad inomhusluft kan ge så många olika typer av symtom och hälsoproblem så kan det förstås lätt bli så att man blandar ihop och inte riktigt vet vad som är vad. Men om vi tänker oss en ihållig snuva som inte ger upp så är det ganska troligt att det rör sig om allergi eller känslighet och inte om förkylningsvirus.

Du kan förstås alltid beställa ett hälsotest för att utesluta att det rör sig om vitamin eller mineralbrist om du är mer inne på det spåret. Men det går också att testa inomhusluften och det går att göra insatser för bättre inomhusluft.

Några tips på hur du förbättrar inomhusluften:

Förbättra ventilationen

Det är viktigt att vädra. Frisk luft kommer utifrån. Det är sant att den kanske inte är helt ren men den har en massa syre som du behöver. Öppna fönster och dörrar då det är möjligt för att dra nytta av helt naturlig ventilation.

I kök och badrum är det smart att ha frånluftsfläktar. Dessa får bort föroreningar direkt från rummen så att de inte cirkulerar vidare i ditt hem.

Luftrenare

Numera finns det många modeller att välja från och en luftrenare ångrar man sällan. Du kan rena pollen, bakterier såväl som virus från inomhusluften med kraftfulla modeller. De bästa varianterna fungerar med HEPA-filter som får bort riktigt små partiklar inklusive kvalster och tobaksrök!

Beakta också möjligheten att använda luftrenare med aktivt kol som kan få bort lukter såväl som flyktiga organiska föroreningar, så kallade VOC. Glöm inte bort att byta filter i luftrenare såväl som i andra fläktsystem i ditt hem med jämna mellanrum.


Dra ner på förorenande källor

Rök på balkongen och var sparsam med användning av doftljus, öppen eldstad och rökelse. Detta kan minska på antalet partiklar i inomhusluften som kan vara irriterande och orsaka hälsoproblem. Du bör också betänka vilken typ av rengöringsmedel du använder när du städar. Aerosolsprayer och färger bör vara utan gift och gärna utan parfym då det är möjligt.

Dra nytta av växternas kraft

Om du har växter i ditt hem så har du faktiskt en form av naturlig luftrenare. Hur effektivt detta är kan diskuteras men det finns studier som visar att växter kan absorbera vissa föroreningar. Dessutom tillverkar de ju syre och så är de vackra att se på.

Håll rent!

Det är också viktigt med regelbunden städning. Om du kan få bort kvalster som finns i damm innan det blir så mycket att folk blir sjuka så är det bra. Ett schema för städning kan vara en hjälp och ibland kanske det inte är så dumt att få hjälp från en professionell städfirma som kommer åt där du annars inte städar så ofta som på toppen av köksskåpen.