• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

10 fördelar med att testa sig själv hemma

Publicerad 2023-11-05 23:02 av Nordictest
10 fördelar med att testa sig själv hemma

För många är det en självklarhet att testa för influensa eller en könssjukdom hemma. Varför boka en tid och sitta i ett väntrum med folk som kan dela med sig av fler smittor när du kan testa dig i lugn och ro hemma?

Det finns många fördelar med att testa för smittor hemma. Här ska vi se på 10 viktiga saker som har lett till att alltfler väljer att testa för herpes, halsfluss och blod i avföringen hemma.

10 fördelar med hemtester:

1. Hemmatester är bekväma

När du kan testa dig då det passar dig och i hemmets trygga vrå så är det en stor fördel. Du behöver inte stressa för att ta dig till en vårdcentral. Om du har symtom som gör det svårt att lämna hemmet så är det väldigt skönt att slippa gå i ur och skur till en klinik.

Dessutom så minskar du ju risken för att smittas av annat när du sitter i ett väntrum med andra som har kommit för olika typer av hälsoproblem. Detta kan vara minst lika viktigt som att du helst stannar hemma då du känner dig hängig.

2. Sekretess är guld värt

Det är inte alla som vill diskutera den personliga hälsan med andra. I varje fall inte då du inte är säker på att det verkligen rör sig om den smitta som du misstänker. När du väl har tagit ett hemmatest som visar positivt så känns det lite lättare att ta fallet vidare till rätt typ av läkare.

Du kan ju få hem testet i din brevlåda från oss i ett kuvert som verkligen inte avslöjar vad det rör sig om. När du mest funderar på om du kanske har smittats är denna sekretess otroligt viktig och en massiv fördel med hemtester.

3. Tidig upptäckt är synonym med tidig behandling

Om du vet att du kan ha smittats och sedan testar dig så snart som detta är möjligt kan du upptäcka en sjukdom tidigt. Det är viktigt. Det är nämligen avgörande för flera olika tillstånd som diabetes, högt kolesterol och könssjukdomar.

Med tidig upptäckt så får du även tidig behandling. Om det rör sig om en sjukdom som kan överföras till andra så är du ju också medveten om detta. Då kan du vara försiktig med människor i din tillvaro och undvika risker.

Det ska också sägas att tidig behandling kan öka chansen för att du blir frisk snabbare. Detta beror lite på vilken typ av smitta det rör sig om och vilka behandlingar som finns.


4. Tester för hemmet är användarvänliga

En annan stor fördel med hemmatester är att de är gjorda för att vara enkla att använda. De kommer med tydliga instruktioner. Du får alla delar som du behöver och det ska inte vara fysiskt svårt att ta testet.

Tack vare detta så är det få som inte klarar av att ta ett hemmatest på egen hand. Om du känner dig lite nervös så kanske det finns en person du kan anförtro dig åt. Då kan ni se på testresultatet tillsammans så att du med säkerhet vet om resultatet kan anses vara tillförlitligt eller inte baserat på hur du utförde testet.

5. Du spar tid med hemmatest

Det kan ta tid att boka in en tid för test av läkare. Dels får du sitta i telefonkö om du inte har andra bokningsmetoder tillgängliga och så ska du ju resa till kliniken. När du väl kommer fram så lär det vara försening och ytterligare väntetid.
Att testa sig för en sjukdom på vårdcentralen kan mycket väl innebära att du missar en halv arbetsdag. Om du inte har symtom och det inte handlar om en akut sjukdom så kan du ju spara tid på att ta testet hemma när det passar dig.

6. Minskad ångest

Det är inte alls ovanligt att uppleva ångest inför att besöka en läkare ett ta ett test på klinik. Det kan leda till känslor av stress. Om du kan börja med ett enkelt hemmatest så kan ångesten och stressen utebli.

Det kan ju visa sig att du inte alls hade smittats och då är det ju väldigt bra att du slapp känna ångesten och stressen av att gå till en läkare bara för att få veta samma sak!

7. Kostnadseffektivt

Det kan bli dyrt att ta tester hos läkaren. Som regel så är det gratis att testa sig för könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Men andra tester är inte gratis. Det kan bli bra mycket billigare att beställa ett hemtest. Detta särskilt med tanke på att du på detta vis inte missar arbetstid och slipper resa till en klinik.

8. Bra för regelbunden övervakning

Det finns hälsotillstånd som kräver regelbundna tester och övervakning. Med bra hemtester går det att ta hand om detta hemma. Då slipper du besväret av att boka tid och ta dig till en klinik. Med hemtestet så ser du till exempel genast hur det står till med ditt blodsocker.

9. Lätt att få tag i

Om du bor på en plats där det inte är så lätt att få tester gjorda lokalt eller där det bara finns ett apotek med begränsat utbud av produkter så är hemtester online en bra lösning. Dessa är enkla att få tag i och de kommer ju direkt hem i brevlådan.

10. Du får kontroll över din hälsa

Något som ofta tas upp är att hemtester är bra för dig som vill ta över kontrollen över din hälsa. När du känner att du vill vara aktiv och jobba med förebyggande såväl som vård av hälsoproblem så är hemmatesterna en stor fördel.Det finns alltså viktiga fördelar med hemmatester men låt oss upprepa att de inte är istället för diagnos av en läkare då det handlar om allvarligare hälsoproblem. Dessutom ska alla test följas upp med konsultation av en lämplig vårdgivare.