• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Från klinik till brevlåda – Hemtesternas framtid

Publicerad 2023-11-10 01:43 av Nordictest
Från klinik till brevlåda – Hemtesternas framtid

Kanske tar du regelbundet hemmatester eller så har du precis upptäckt möjligheten. Att snabbt kunna ta reda på om du har en viss smitta kan kännas skönt. Särskilt då du kan ta testet hemma utan att någon behöver veta om det.

När vi ser på hemtesternas utveckling så kan vi konstatera att det som en gång innebar väntetid för undersökning, avancerat test på klinik och sedan mer väntetid numera är en snabb leverans till din brevlåda med efterföljande test hemma.

Det spelar ingen roll om du vill veta om du har halsfluss eller oroar dig för blod i avföringen. Idag kan du testa dig själv!

Hur ser hemtesternas framtid ut?

Utvecklingen av tester står verkligen inte still och folk efterfrågar ännu mer bekvämlighet. Om ett klamydiatest tar 15 minuter idag så ser vi fram emot ett test som tar 1 minut imorgon. En allmänfarlig sjukdom som klamydia ska dessutom rapporteras och här kan vi också se möjligheter till att göra det mycket enklare i direkt samband med testet.

Vilken plats kommer hemtesterna att ha i våra liv under kommande år?

Det talas ju ofta om nya smittor till följd av olika typer av förändringar i vår värld. Ett exempel på detta är den globala uppvärmningen som spås ge upphov till sjukdomar som vi aldrig har sett tidigare. Detta lär ju bara öka behovet av att kunna testa sig själv hemma.

Inte bara för att det känns bekvämt att sköta tester av smittor på detta vis. Under coronapandemin 2020 så såg vi ju också behovet av att undvika att folk samlades på kliniker vid sjukdom. Detta för att inte tala om att det faktiskt inte alltid är så lägligt att gå till en vårdcentral när du mår riktigt dåligt.


Fördelar och nackdelar med anonymitet

Det finns en aspekt av hemtester som det inte talas så mycket om och som kan få betydelse i framtiden och det är anonymitetens påverkan på rapportering. Det är en stor fördel att slippa dela med andra att du misstänker att du har drabbats av en könssjukdom men det finns förstås också nackdelar med att ingen får veta.

När det gäller sjukdomar där samhället vill få in information för att göra insatser som minskar spridningen så är anonymiteten ett problem. Folk kan ju välja att inte tala om för andra att de har smittats för att de tänker att detta inte är så viktigt.

Detta kan i sin tur leda till att många fler blir sjuka än vad som hade varit fallet om alla tester sker via sjukvården som genast kan ge instruktioner för korrekt hantering av smitta. Fast här ska vi tillägga att det även tidigare har varit fullt möjligt att undvika tester trots symtom.

Tillförlitlighet och support

Något som är riktigt imponerande med de moderna hemtesterna för olika typer av smittor är att de bara blir mer och mer tillförlitliga. Om du ser på testerna vi har här på Nordictest så ser du att vi kommer bra nära 100% på allt från halsflusstest till herpestest.

De moderna testerna för hemmabruk är noggrant kalibrerade för att ge resultat med hög precision. Om du får ett negativt resultat så kan du alltså vara säker på att du inte har smittats. Detta särskilt när du inte har några symtom och det rör en sjukdom som inte kan vara asymtomatisk.

Nu ska vi vara noga med att säga att du inte kan använda ett hemtest som professionell medicinsk bedömning. Men de kan ge en första indikation och vara avgörande för att smitta ska upptäckas snabbt med behandling som kan sättas in utan dröjsmål.

Här har vi ytterligare en viktig punkt att beakta inför framtiden då hemtesterna lär bli allt vanligare. Om folk inte utbildas i att tester bara är tester och inte en diagnos så finns ju risken för att fler kommer att låta bli att konsultera med läkare. Detta är något som kan behöva en särskild insats både från sjukvården och från tillverkare av tester för att folk ska få den support de behöver för tolkning av testresultat.

En god gissning är att fler onlinetjänster kommer att dyka upp. Redan nu är det enkelt nog att konsultera en läkare online. Det går att chatta via mobil eller dator och detta kan också ske på ett väldigt anonymt sätt som känns behagligt för den som har tagit ett hemmatest med positivt resultat.

Dataskydd och sekretess är en utmaning

När vi ser på framtiden för hemmatesterna så är det tydligt att dataskydd och sekretess är en stor utmaning. Det gäller ju att säkerställa att användare förblir anonyma då detta är ett krav. När mängden av känslig information som ska hantera ökar så är det väldigt viktigt att testerna har strikta sekretessregler då de skickas in till labb.

För tester där data kommer att delas med professionella så är det också viktigt att det skapas en god rutin för detta. Testerna som blir så exakta innebär ju att sjukvården inte måste testa igen. Läkare kan gå direkt på diskussion om behandling och detta kan ske online.


Hemtesternas framtid ser ljus ut

När vi beaktar att hemtester kan avlasta sjukvården så råder det inga tvivel om att framtiden för hemtester är ljus. En stor del av undersökningsprocessen kan ju flyttas hem till individen. På så vis kan vår hälso- och sjukvård effektiviseras.

Dessutom kan hemtester spela stor roll i personlig medicin där man anpassar undersökningar och behandlingar i enlighet med en persons genetiska profil. Genetiska tester är ett område som går hand i hand med testerna som kan avgöra om en smitta finns i din kropp.

Hemtesternas resa har bara börjat

Även om vi har kommit långt så finns det mycket som kan utvecklas vad gäller tester av sjukdomar hemma. Vi kan se att tillgängligheten kan bli ännu bättre och det finns också plats för ännu vassare tillförlitlighet.

Men det är en ganska säker gissning att hemtesterna kommer att vara med och revolutionera vår sjukvård. Vi får ännu mer kontroll över vår egen hälsa och den förebyggande vården kan förbättras avsevärt med bra tester för hemmabruk.