• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Herpes hos barn – Symtom och behandling

Publicerad 2024-04-20 21:00 av Nordictest
Herpes hos barn – Symtom och behandling

Vi ser ofta på herpesinfektioner som något som enbart drabbar vuxna. Men även barn kan få herpes och som förälder kan det vara klokt att vara medveten om detta. Inte bara för att göra förebyggande insatser. Med insikt om att barn kan ha herpes så blir det lättare att sätta in rätt behandling då detta kan konstateras.

Är det herpes?

Nu finns det förstås en hel del andra hälsoproblem som kan ge symtom som påminner om herpesinfektion. Barn kan ha utslag omkring munnen såväl som på andra delar av kroppen som inte är herpes även om det rör sig om blåsor och sår. Ett snabbtest för herpes kan vara ett sätt att fastlägga vad det rör sig om eller för att utesluta herpesinfektion.

I grund och botten så rör det sig om en virussjukdom som orsakas av herpes simplex-virus. Det är versionen HSV-1 som ger upphov till munsår vilket är vanligast då det handlar om herpes hos barn.

Symtom kan vara:

  • Blåsor – Små vätskefyllda blåsor omkring och i munnen kan vara herpes. Det kan vara en eller flera. Detta kan missas om barnet inte talar om att det gör ont i munnen. Men om du märker att barnet inte äter som vanligt så kan det vara värt att kika för att se om det finns blåsor.
  • Stickningar och klåda – Innan det finns blåsor så kan man uppleva stickningar eller klåda omkring läpparna eller där utbrottet är på gång.
  • Sår – När blåsorna spricker så blir det sår som kommer att börja läka. Om barnet pillar på sårskorpor så kan det störa läkningen och faktiskt också leda till ärrbildning omkring läpparna.
  • Smärta – Det kan ömma eller göra ont i området runt blåsor och sår. Detta särskilt när barnet äter, dricker eller pratar.
  • Svullna läppar – Läpparna kan bli svullna på grund av sår som blir inflammerade. Detta bör du verkligen vara uppmärksam om och uppsöka vård för korrekt behandling av inflammationen.
  • Feber – Barn med herpes kan också få feber och det särskilt vid det första herpesutbrottet.
  • Huvudvärk och muskelsmärtor – Det här är mindre vanligt men kan förekomma vid det första utbrottet av herpes.
  • Svullna lymfkörtlar – Lymfkörtlarna runt halsen och i käkarna kan svullna till följd av infektionen.
  • Irritation – Små barn kan bli tjuriga och gråta mer av obehaget de upplever från blåsor och sår.

Nu är det förstås viktigt att veta att munsår inte alltid är herpes. Undvik att ställa diagnos på egen hand och besök en barnläkare som kan fastställa om det är herpes eller inte innan ni påbörjar en behandling.

Hur ska herpes hos barn behandlas?

Det finns inget botemedel mot herpes och det kan kännas lite tufft. Barnet kommer alltså att få leva med detta för resten av livet. Dessutom finns det forskning som pekar på att en herpesinfektion ger dubblad risk för demens. Med andra ord är förebyggande insatser otroligt viktiga.


Men om ditt barn har fått herpes behöver du inte känna dig orolig. Det är trots allt många som har levt långa och friska liv trots herpes.

Några möjliga behandlingar kan vara:

Antivirala läkemedel – Detta kan föreskrivas för att minska virusets aktivitet och påskynda sårläkning. Det är dock viktigt att påbörja behandling med den här typen av läkemedel så snart som möjligt för att det ska ge effekt.

  • Smärtlindring – Om blåsor och sår gör ont kan man använda sig av receptfria värktabletter. Dessa kan också vara en hjälp då barnet får feber till följd av herpesinfektion.
  • Kräm och salva – Det går också att lindra obehag från blåsor och sår med kräm och salva. Det finns varianter med bedövningsmedel som gör att barnet glömmer bort att pilla och klia vilket ger snabbare sårläkning.
  • God hygien – Det är förstås viktigt att hålla det infekterade området rent och torrt för bättre läkning. Detta kan också motverka spridning. Tänk på detta när du själv rör vid såret och se till att barnet har sin egen handduk och inte delar glas eller bestick med andra.
  • Dryck och god kost – Det är också en fördel om barnet äter och dricker på ett bra sätt. Undvik uttorkning och ge barnet hälsosam kost som kan stötta kroppens egna mekanismer för att hantera infektionen. Detta blir särskilt viktigt att tänka på om det är svårt att äta och dricka med blåsor och sår som gör ont.

Förebygg mot herpes hos barn

Det bästa är som sagt att förebygga och här finns det en rad saker att tänka på. Mycket kan du lära barnet så att han eller hon själv beter sig på ett säkrare sätt på förskola och i skolan. Det första steget är att lägga grunden för goda vanor vad gäller handhygien.
Dessutom kan du lära ditt barn att inte dela mat och drycker med andra. Samma sak med sugrör och flaskor. Om du inte slarvar med detta mellan syskon hemma så blir det en självklarhet för barnet.

Kanske går det att prata med lärare och andra föräldrar om att jobba tillsammans så att risken för spridning av infektion kan minskas. En informationskväll om hälsa kan vara ett väldigt fint initiativ som kan ge goda konsekvenser under skolåret.


Undvik direktkontakt med sår och blåsor

Det är också viktigt att undvika direktkontakt med blåsor och sår. Som förälder kan du glömma bort detta och kanske röra vid ett barns sår för att sedan röra vid ett annat barn. Som förälder måste du också vara noga med handhygien och när du är det kommer dina barn att ta efter så det är en god investering i familjens hälsa.

Se helheten och jobba med familjehälsa

Något som ofta glöms bort när vi pratar om herpes hos barn och vuxna är att det faktiskt går att göra mycket för att hjälpa kroppen till egen läkning. När vi har ett starkt immunförsvar så minskar risken för infektioner.

Lär dig alltså mer om hur du kan stärka ditt barns och ditt eget immunförsvar. Inte bara inför förkylningstider. Herpes är aktuellt året om så jobba med god kost, glädje och fysisk aktivitet som lägger grunden för en stark kropp som inte är lika sårbar för infektioner som herpes.