• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Hur vanligt är det med falska testsvar?

Publicerad 2024-01-10 16:53 av Nordictest
Hur vanligt är det med falska testsvar?

Risken för att du skulle få ett falskt testsvar är ganska liten så länge som du testar på rätt sätt och inte för tidigt. Samtidigt är det förstås viktigt att förstå att hemmatester kan skilja sig en hel del vad gäller hur pålitliga de är.

När du tar ett halsflusstest från oss så är det 99% tillförlitligt medan ett herpes test kan ligga på 98% tillförlitlighet. Vi är alltid noga med att ange den pålitlighet som varje test erbjuder så att du vet på förhand.

Samtidigt är det viktigt att du inser din roll i att få ett testresultat som du litar på. Om du vill testa för en könssjukdom som klamydia så bör du inse att det kommer att ta minst 7 dagar efter att du blev smittad innan klamydiabakterien infekterar.

Du kan välja ett klamydia test paket som har flera tester så att du kan testa igen om du inser att det första testet utfördes för tidigt. Våra klamydiatester ligger liksom vårt herpestest på minst 98% tillförlitlighet. Risken för att du får ett falskt testsvar är alltså mycket liten.


Några viktiga faktorer att tänka på

Något som kommer att få stor betydelse för testresultatet är hur väl du testar. När det gäller tester som klamydia och gonorré där du ska samla upp testmaterialet vaginalt eller då du ska testa med urin så finns alltid frågan om du gör detta på rätt sätt.

Det är ju inte som när du har blod i avföringen och skickar in ett test till ett labb som kan kontakta dig om något inte verkar stämma. När du själv ska sticka dig eller samla upp testmaterial så är det verkligen viktigt att du förstår hur du gör detta på rätt sätt.

Det finns läkare som menar att felaktig hantering av hemmatest mycket väl kan leda till falskt positivt testresultat. Alltså att du får svaret att du har smittan då detta inte är sant. Fast ännu värre är ju att få ett falskt negativt svar och inte veta om att du faktiskt behöver behandling och ett sunt förhållandesätt till intimitet med partner.

Hemmatester och tester du skickar in till labb

Det finns ju lite olika typer av hemmatester. En del är supersnabba och ger dig svar på tio minuters tid hemma. Andra ska du skicka in till ett labb som till exempel våra signalsubstanser tester.

När vi tar en titt på studier av hur pålitliga hemmatester är jämfört med de som skickas in till labb så visar det sig att labbvarianten kan vara lite vassare. Det betyder dock inte att alla hemmatester alltid är sämre än de som görs på labb.

Detta kommer att bero en hel del på vad som testas och återigen hur. När du följer våra instruktioner så får du den pålitlighet som vi ger dig för det specifika testet. Om du har symtom är det också viktigt att du följer upp ett positivt testresultat med läkarkonsultation.


Falskt positivt svar på hemmatest

Det finns problem med alla typer av falska testsvar och vi bör vara väl medvetna om att det inte bara är hemmatester som kan ge ett felaktigt svar. Om du får ett falskt positivt svar så kan det leda till onödig stress och rädsla.

Även om det positiva resultatet är sant så kan det ju få dig att uppleva ångest. Dessutom kan falska testsvar innebära problem för relationer. Du kanske blir tvungen att be en partner om att testa sig eller informera personer som du helst inte pratar med. Om allt detta sker i onödan så är det klart att du kan bli riktigt arg.

Dessutom så är det ju så att vissa sjukdomar kan kräva omedelbar behandling. Ett falskt positivt svar kan därmed innebära att du påbörjar en medicinsk behandling som du inte behöver. På grund av detta så tycker vi att det är väldigt viktigt att du rådgör med en kunnig läkare innan du påbörjar någon form av behandling.

Om du inte har symtom så kan du ju välja att testa dig igen eller att boka in en tid för att få ett labbtest. Men som sagt, rådgör först med en läkare. Även om du inte har symtom så finns ju risken för att du bär på en smitta och då är det extra viktigt att vara säker på att testresultatet är korrekt.

Falskt negativt svar på hemmatest

Ett falskt negativt svar kan ju kännas som en lättnad om du inte misstänker att det är falskt. Men om det är så att du har symtom och får ett testresultat som är negativt så kan det ju verka konstigt. Här är det väldigt viktigt att förstå att du kanske tar fel test.

Olika sjukdomar kan ha liknande symtom. Här kan det vara en hjälp för din läkare att du redan har uteslutit en viss sjukdom med ditt hemmatest. Men inse samtidigt att om du inte har testat på rätt sätt så finns ju risken för att testresultatet inte stämmer.

Ett av de största problemen med falska testsvar som är negativa är att de kan leda till att du sprider smittan vidare utan att vara medveten om detta. Dessutom så får du ju inte den behandling du kan behöva trots att du är utan symtom.

Det finns ju sjukdomar som HIV som behöver få en tidig diagnos för att undvika utveckling av svårare sjukdom. Det är viktigt att komma ihåg. Om du är gravid och misstänker könssjukdom så är det också viktigt att veta att en oupptäckt sjukdom kan föras över till din bebis och kan också leda till att du föder för tidigt samt att barnet får en mycket låg födselvikt.

Det här är ju väldigt viktiga saker att tänka på så om du tar ett hemmatest bör du vara väl medveten om riskerna för falska testsvar. Inget test är 100% tillförlitligt men våra kommer som sagt bra nära. Var bara noga med att testa i rätt tid och på rätt sätt och följa alltid upp med ett samtal med läkare då du har symtom eller undrar vad du ska göra när du bär på en smitta utan symtom.