• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

När ska jag ta hemmatest på fastande mage?

Publicerad 2024-01-22 03:06 av Nordictest
När ska jag ta hemmatest på fastande mage?

Det finns flera hemmatester där fasta inför provtagningen kommer att bli aktuell. Hur viktigt det är med fastande mage beror på typen av test. Kanske har du erfarenhet av att ta blodprov på vårdcentralen och få instruktionen om att inte äta eller dricka något samma morgon som du ska ta provet. Detta liknar förfarandet vid hemmatester som ska tas på fastande mage.

När det gäller hemmatester så är det viktigt att du noterar när de kräver fastande mage. Om du missar detta så är det inte lönt att skicka in testet till ett labb då det kan bli ett felaktigt testresultat. Om testet anger att du ska vara på fastande mage när du tar testet så är det viktigt att du inte fuskar med detta.

Normalt sett så innebär blodprov som kräver fastande mage att du fastar 8 till 12 timmar innan provtagningen. Du får för det mesta dricka vatten men inget annat eftersom det du äter och dricker kan hamna i blodet och därmed påverka resultatet av blodprovet.

Exempel på blodprov som kan kräva fasta är:

  • Blodsockertest – Det här är ett test som mäter nivån av blodsocker. Det används bland annat då man misstänker diabetes, prediabetes och graviditetsdiabetes. Det går att ta diabetes test hemma och då är det viktigt att du schemalägger testet på rätt sätt med den fasta som rekommenderas.

  • Kolesteroltest – Med ett kolesteroltest, som också kan kallas för lipidpanel, så mäter man nivån av fetter i blodet. Man kontrollerar fetter som kolesterol och triglycerider. Detta test kan visa hur stor risken är för att du ska drabbas av hjärtsjukdom.

  • Metabolisk panel test – Det som kallas för Basal Metabolic Panel test på engelska är en grupp tester som kommer att mäta flera olika kemikalier som finns naturligt i ditt blod. Detta test kan ge information om hur väl organ som hjärta, njurar och lever fungerar.


Vad menas med fastande mage?

När du ska ta ett hemmatest på fastande mage så är det väldigt viktigt att du förstår vad som menas med fastande mage. Du kommer ju inte att ha sjukvårdspersonal till hands som förklarar detta för dig.

Många inser inte vad som menas med fasta. Det kan verka som att det bara handlar om att inte inta någon fast föda men så är det inte. Enligt Läkemedelsverket så räknas man som att vara i fastande läge 2-3 timmar efter den sista måltiden. Men detta gäller för läkemedel som ska tas på fastande mage och inte då det handlar om ett test som ofta kräver fler timmar än så efter senaste måltiden.

Normalt sett så brukar det fungera bra att ta testet som kräver fastande mage på morgonen. Om vi utgår från att du slutade äta omkring 20-tiden kvällen innan så har det ju gått 12 timmar när du testar dig på morgonen vid 8-tiden. Det brukar räcka alldeles tillräckligt.

Drycker som bryter fastan

Det är alltså inte bara ett intag av mat som bryter en fasta. Du kan dricka vatten men bör inte dricka juice, mjölk, kaffe och läsk eftersom dessa drycker kan påverka resultatet av ditt test. Även en dryck som kaffe kan påverka dina insulinnivåer trots att du inte tillsätter något socker eller mjölk. Men att dricka vatten kan faktiskt vara bra då det gör att du har mer vätska i dina vener vilket kan underlätta för själva blodprovet.

Om du av misstag äter något alldeles för nära ett test som kräver fastande mage så är det viktigt att du antingen skjuter upp testet eller frågar en expert om vad du bör göra. Det kan ju vara så att det du har ätit inte påverkar testet. Men gissa inte!


Fasta när du tar mediciner

Om du tar mediciner som du inte får ta på fastande mage så måste du ta reda på hur du ska göra med ditt test som kräver fasta. Kanske går det att komma runt detta genom att ta medicinen tidigare eller senare än vad du normalt sett gör.

Det är viktigt att du inte avbryter medicinering för att ta ett hemmatest utan att först rådgöra om detta med kunnig vårdpersonal.

Vissa test kräver även särskild kost

Det ska också sägas att det finns hemmatester som inte bara kräver fastande mage utan specifik kost då du äter inför provtagningen. Vårt SIBO test är ett bra exempel på detta. När du tar vårt SIBO test hemma utan läkarbesök är det verkligen viktigt att du sätter dig in i hur du ska äta och vad du ska undvika att äta inför testet.

Om du har genomgått en antibiotikabehandling så måste du vänta fyra veckor efter den för att testa dig. Detsamma gäller efter koloskopi och bariumlavemang samt om du har haft diarré. Veckan innan testet ska du inte använda något laxermedel och du måste undvika syrabindande medel som kan innehålla aluminium och magnesiumhydroxid.

Två dagar innan testet ska du undvika probiotika och alkohol och du får också instruktioner för vilka typer av livsmedel du kan äta. Två dagar innan ska du inte dricka något med socker, sötningsmedel, mjölk eller grädde. 12 timmar innan du genomför SIBO-testet så dricker du enbart vatten och ingenting annat. Du ska då inte ens använda munvatten eller tandkräm!

Vi kan alltså se att vissa tester kräver lite mer än fastande mage några timmar innan testet genomförs. Med tanke på detta ska du sätta dig in i vad ett test du genomför hemma kräver. Läs alltid instruktionerna noga. Det är ju onödigt att skicka ett test till labb och sedan vänta på svar då det inte kommer att stämma på grund av att du inte fastade och åt mat som du inte skulle äta dagarna innan testet genomfördes.