• Snabb leverans
  • Brett sortiment
  • Frakt 29 kr

Rädsla för nålstick – Hur får du enklare hälsotester?

Publicerad 2024-02-13 20:15 av Nordictest
Rädsla för nålstick – Hur får du enklare hälsotester?

Det är inte alls ovanligt att vara rädd för nålar och en del upplever sådan panik att de undviker att genomföra hälsotester. Hur kommer du runt rädslan för nålstick när du faktiskt behöver testa dig för att avgöra om du har en sjukdom eller lider brist på vitaminer och mineraler?

Med rädsla för nålstick kan rutinmässiga undersökningar bli otroligt plågsamma och det finns ju även hemmatester som kräver stick. Rädslan kan leda till att du hoppar över hälsokontroller som kan vara så viktiga för dig. Låt oss ta en titt på de alternativ och strategier du kan ta till för att behandla rädslan och för att få enklare provtagning utan en massa stress.

Se på möjligheten till hemmatester

Idag är det möjligt att testa sig för många olika sjukdomar och brister hemma. Det är inte bara skönt att kunna testa sig för könssjukdomar hemma för att det är privat. För dig som upplever stress av miljön på en klinik kan hemmatestet vara en fantastisk lösning.

Numera kan du ju testa allt från kolesterol till blodsockernivåer med enkla kit. När du behöver ta ett blodprov med ett hemma test så rör det sig för det mesta om väldigt lite blod. Kanske bara några droppar om ens det.

Med en enkel fingersticka får du fram mängden som krävs. Detta går ju inte att jämföra med ett blodprov som tas i ett rör. Därmed kan vi se att hemmatestet kan vara ett alternativ som inte alls känns så skrämmande som traditionella blodprov.

Du får dubbel fördel med komforten i ditt hem och möjligheten att kunna testa på ett anonymt sätt. Du får lugn och ro och kan ofta få resultatet direkt hemma. När du ska skicka tester till analys på labb så är det också lugnt och tryggt utan behov av att diskutera vilken sjukdom du testar för med flera olika personer på en hälsoklinik.

Snabbtest för hemmabruk utan nålstick

Tester som är utan nålstick

Innan vi går in på några strategier för dig som har nål-fobi så bör vi belysa att det ju även finns gott om tester som inte kräver blod och nålstick. Det kan kanske vara så att det du behöver testa för är möjligt att testa utan någon nål.

Exempel på hälsotest som inte kräver nålstick:

Test Beksrivning Vanliga användningsområden
Salivtest Använder en liten mängd saliv för att upptäcka olika tillstånd eller infektioner.
Hormonnivåer, genetiska tester, drogtestning.
Urinprov
Analyserar urin för att upptäcka sjukdomar, tillstånd eller användning av substanser.
Graviditetstest, drogtestning, njur- och urinvägsinfektioner.
Andningstest
Mäter komponenter i utandningsluften.
H. pylori-infektion (orsakar magsår), alkoholnivåer.
Svabb-test Använder en bomullstopp för att samla in prov från halsen, näsan eller andra kroppsdelar.
Halsfluss, influensa, COVID-19, vissa könssjukdomar.
Avföringsprov Analyser av avföringsprov för att identifiera problem relaterade till matsmältningssystemet som blod i avföring.
Tarmhälsotester, blod i avföringen, parasiter.
Hudskrap
Innebär att ta ett litet prov av hudceller för analys.
Svampinfektioner, hudsjukdomar.
Tårvätskeanalys
Använder en liten mängd tårvätska för att utföra tester, ofta med hjälp av speciella remsor.
Ögonsjukdomar, vissa systemiska sjukdomar.
Transdermala sensorer
Bärbara enheter som fästs på huden för att övervaka hälsotillstånd.
Blodsockernivåer hos diabetiker, hjärtfrekvens.


Några strategier för att hantera rädsla för nålstick

Oavsett om du inser att du måste sticka för att få blod till ett hemmatest eller om du kommer att behöva ta ett traditionellt blodprov med nål på klinik så kan det vara bra med en strategi. Det går att hantera rädsla för nålar med följande strategier:

1. Informera den som ska utföra blodprovet

Låt personen som ska ta blodprov på dig få veta att du är rädd för nålar. Det här är inget ovanligt och det finns sjuksköterskor som är specialiserade på detta. De kan genomföra blodprovet på ett sätt som gör att du känner dig lugn.

Det kan vara att du får en känselnedsättande kräm i sänkan så att du inte känner sticket såväl som att jobba med avslappning. När blodprovet genomförs steg för steg på ett sätt som känns lugnt för dig så klarar du av det!

2. Jobba med distraktion

Om någon annan ska utföra ett blodprov på dig så har du fria händer för distraktion. Detta är en metod som fungerar bra för många. Du kan lyssna på musik, spela spel på telefonen eller kanske sitta och leka med en stressboll. Gör det som krävs för att du inte ska fokusera på själva blodprovstagningen.

När du ska testa med nålstick hemma så kan det omvänt bli enklare för att du precis tvärtom är väldigt fokuserad. Du kan få känslan av att du är i kontroll och då kanske det inte alls är lika obehagligt. Här handlar det förstås väldigt mycket om varför du tycker att blodprovet är obehagligt. Rädsla för nålstick behandlas normalt sett med kognitiv beteendebehandling men i vissa fall kan det vara så enkelt att du klarar av det med distraktioner eller att själv utföra sticket.


3. Lär dig andningstekniker

En annan populär metod för de som lider av rädsla för nålstick är djupa andetag eller guidad andning. Dessa kan du få hjälp med av sjuksköterskan som tar testet eller på Youtube. Det finns också gott om andningsövningar på Spotify som du kan ha redo för testet.

Med andningsövningar kan du minska ångesten du känner samtidigt som den fysiska spänningen släpper. Då blir det mycket lättare att klara av provet trots att du tycker så illa om situationen.

4. Använd bedövningskräm

Vi har nämnt detta och det finns faktiskt flera olika bedövningskrämer som du kan använda för att ta ett blodprov utan att känna sticket. Normalt sett så är detta något som en sjuksköterska eller läkare kan applicera. Men i vissa fall kanske du kan få en mindre mängd som du kan använda hemma inför ett test.

Det finns receptfri bedövningskräm som Emla som du kan köpa om du är orolig för att det kommer att göra ont med nålstick vid ett hemmatest.

5. Exponeringsterapi

Om du har en djupare rädsla så kan terapi vara den bästa vägen för dig. Utöver kognitiv beteende terapi så kan du genomgå det som kallas för exponeringsterapi. Det här är en form av terapi som på ett gradvis sätt exponerar dig för det som du är rädd för. Det kommer att ske på ett kontrollerat sätt varpå din ångest och rädsla kan dämpas och kanske helt försvinna.